Velik slovenski domoljub škof Anton Martin Slomšek v Mariboru združil Slovence leta 1859 v eno škofijo

Maribor je drugo največje slovensko mesto in neuradna prestolnica slovenske Štajerske. Je tudi sedež druge najstarejše slovenske univerze in mesto kjer se je rodilo ali živelo in delovalo več pomembnih slovenskih zgodovinskih osebnosti, med drugim tudi velik slovenski domoljub škof Anton Martin Slomšek. Danes v Mariboru poteka regionalno srečanje članov in podpornikov SDS, ki ga lahko spremljate TUKAJ.

Slovenski škof Anton Martin Slomšek je leta 1859 dosegel, da je bila Lavantinska škofija preseljena v Maribor. Istega leta je v Mariboru ustanovil teološko šolo, ki je bila prva visoka šola v Mariboru in predhodnica mariborske univerze. Slomšek je združil štajerske Slovence v eno škofijo in s tem preprečil potujčevanje. Tudi sicer je bil pobudnik širjenja slovenskega jezika in kulture.

V Mariboru so se seveda leta 1918 odigrali tudi pomembni dogodki, ki so danes del boja za severno mejo, v katerem je imel eno od glavnih vlog Rudolf Maister. Vendar pa se je treba zavedati, da so Maister in borci za severno mejo branili ravno to, kar je v 19. Stoletju dosegel škof Anton Martin Slomšek, ki je v Mariboru tudi preminil 24. septembra 1862. V Mariboru se obeležuje vsako leto tudi Slomškov dan v spomin na velikega škofa in domoljuba. To leto poteka Slomškov dan ravno danes.

Zadnje novice