Razstava Tehniškega muzeja Slovenije v ZDA

Na razstavi Tehniškega muzeja Slovenije Us & Them Without Frontiers v Clevelandu so v ospredju posamezniki slovenskega rodu, ki so na ameriških tleh prispevali k znanstvenemu in tehnološkemu napredku. Častna gostja na odprtju je bila tudi slovenska ministrica Helena Jakitsch.

V Clevelandu v zvezni državi Ohio v Združenih državah Amerike so v okviru Slovenskih dni v četrtek, 16. septembra, v mestni hiši odprli razstavo Tehniškega muzeja Slovenije Us & Them Without Frontiers – Mi & oni brez meja. Postavitev je zaživela ob osrednji proslavi v počastitev 30. obletnice slovenske osamosvojitve. Pokrovitelj dogodka je bil župan Clevelanda Frank G. Jackson, gostila pa ga je generalna konzulka RS v Clevelandu Alenka Jerak. Častna gosta na odprtju sta bila slovenski veleposlanik v ZDA Tone Kajzer in ministrica za Slovence po svetu Helena Jaklitsch, ki je v tistih dneh obiskala slovenske izseljence v ZDA.

Mi in oni

Razstava Us & Them Without Frontiers – Mi & oni brez meja je ameriškemu okolju prilagojena razstava Znanje brez meja, za katero sta kustosinji Irena Marušič in dr. Estera Cerar leta 2019 prejeli Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke na področju muzejstva. Na razstavi v Clevelandu so v ospredju posamezniki slovenskega rodu, ki so se priselili v ZDA in prispevali k znanstvenemu in tehnološkemu napredku v Ameriki. Z izjemo Primoža Trubarja in Hermana Potočnika Noordunga so to Anton Peterlin, Peter Florjančič, Aleš Strojnik, France Rode, Anton Mavretič, Marija Strojnik in Sunita L. Williams. Njihove zgodbe osvetljujejo vezi med Slovenijo in ZDA ter prednosti izmenjave in deljenja znanja onkraj meja. »Rojaki, ki jih predstavljamo v ZDA, so s posvečanjem znanosti presegali meje, ne samo meje svoje domovine, temveč so premagali tudi tiste, najtrdovratnejše, ki bivajo v naših glavah in zavesti,« je dejala direktorica Tehniškega muzeja Slovenije dr. Barbara Juršič in opomnila na vlogo, ki jo imajo pri preseganju meja muzeji.

Razstava bo zaradi ukrepov za zajezitev epidemije covida 19 za zdaj na ogled le v Clevelandu. Ko bodo razmere dopuščale, pa bo gostovala še v Milwaukeeju, Washingtonu, Indianapolisu in New Yorku,  nato pa bo ostala Slovenskem muzeju in arhivu v Clevelandu.

Obisk v ZDA

Ministrica za Slovence v zamejstvi in posvetu Helena Jaklitsch je najprej obiskala slovensko hranilniško-zavarovalniško ustanovo AMLA (American Mutual Life Association) v Clevelandu. V njenih prostorih so bili pred 30 leti sestanki odbora Združeni Američani za Slovenijo, ki je odločilno pripomogel k ameriškemu priznanju samostojne Slovenije. Ministrica se je sešla s clevelandskimi politiki in škofom slovenskega rodu, z županom Frankom Jacksonom, ki je vse od svoje izvolitve jeseni 2005 izjemno odprt do slovenske skupnosti, v rotundi mestne hiše pa je na osrednji proslavi ob 30-letnici samostojne Slovenije nagovorila slovenske rojake in Američane. Ob tej priložnosti je razglasila prejemnike spominske medalje, ki jih je slovenska vlada podelila vidnim rojakom za njihovo vlogo in dejavnosti v času prizadevanj za slovensko samostojnost in mednarodno priznanje.

Podelitev priznanj

Ministričin obisk v ZDA se je nadaljeval z obiskom »Slovenske narodne podporne jednote« v Pensilvaniji in v Clevelandu, clevelandskega Muzeja polke, Slovenskega narodnega doma, Slovenskega muzeja in arhiva, Slovenskega genealoškega združenja, slovenske Župnije sv. Vida in Marije Vnebovzete, najpomembnejša je bila udeležba na proslavi v čast 30. rojstnega dne Slovenije na Slovenski pristavi, ki letos praznuje 60 let delovanja in kjer je ministrica podelila tudi več priznanj zaslužnim rojakom. Med ministričinim obiskom v Clevelandu je bilo odprtih več razstav in se odvilo več dogodkov v sklopu Slovenskih dnevov v Clevelandu, ki so potekali v soorganizaciji Generalnega konzulata RS v Clevelandu in generalne konzulke Alenke Jerak ter slovenske skupnosti. Odprtju že omenjene razstave Tehniškega muzeja Slovenije je sledila predstavitev slovenske kulinarike v okviru projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija, v Slovenskem narodnem domu pa so odprli razstavo Ameriški mediji − pot do priznanja slovenske neodvisnosti v ZDA in Ohiu. Nato je ministrica Helena Jaklitsch obiskala še slovenske rojake v New Yorku, Indianapolisu, Milwaukeeju ter Jolietu in Lemontu v bližini Chicaga ter podelila priznanja slovenskim ustanovam, ki letos praznujejo pomembne obletnice delovanja.

Slovenci v ZDA

Zgodovina priseljevanja Slovencev v ZDA je dolga. Prvi slovenski priseljenci v ZDA so bili protestanti, ki so se izselili v obdobju slovenske protireformacije v 17. stoletju. Tem so sledili katoliški misijonarji, ki so delovali med severnoameriškimi Indijanci v Minnesoti, Michiganu in Wisconsinu, množično priseljevanje Slovencev v ZDA pa je nastopilo med letoma 1870 in 1924 v obdobju hitrega razvoja industrije in rudarstva. Precej množično je bilo tudi pred prvo svetovno vojno, med vojnama ter v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Novodobno priseljevanje je številčno veliko skromnejše in se od tistega v preteklosti v vseh pogledih razlikuje. Danes v ZDA živi okoli 350 tisoč oseb slovenskega rodu, od teh jih kar tri četrtine živi v šestih zveznih državah: v Ohiu, Pensilvaniji, Illinoisu, Minnesoti, Wisconsinu in Kaliforniji, je v svojem nagovoru v predstavitveni brošuri razstave v angleškem jeziku zapisala konzulka RS v Clevelandu Alenka Jerak in dodala, da podobno kot v drugih večjih mestih tudi slovenska skupnost v Clevelandu, ki že dolgo ni več tretje največje »slovensko mesto«, ohranja stebre etnične in kulturne identitete prek dejavnosti narodnih domov, društev, župnij s sobotnimi šolami slovenskega pouka, bratskih podpornih organizacij, rekreacijskih centrov, muzejev, časopisov in radijskih oddaj. »In čeprav večina članov predstavlja že tretjo ali četrto generacijo migrantov, na tak ali drugačen način ohranjajo slovensko etnično identiteto. Vendar je Slovencev, ki so na različnih področjih pustili svoj pečat v ZDA, še veliko več,« je sklenila svoj nagovor Jerakova.

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Avtor: Lucija Kavčič

Zadnje novice