Danes Slovenci praznujemo dan slovenske zastave

Danes, 7. Aprila, Slovenci obeležujemo dan slovenske zastave. NA ta datum, leta 1848, je namreč naša belo-modro-rdeča trobojnica prvič zaplapolala v prestolnici Slovenije, Ljubljani.

Slovenska trobojnica je postala naš narodni simbol v času narodnega preporoda v 19. Stoletju. V tem obdobju vzpona nacionalne zavesti je več evropskih narodov zaradi političnih in družbenih dogajanj doživljalo narodno prebujanje. Med njimi so bili tudi Slovenci.

Slovenska trobojnica temelji na kranjskemu orlu, grbu dežele Kranjske, ki je vseboval modrega orla z rdečimi okončinami na belem ščitu. Na podlagi tega grba smo Slovenci določili svoje barve, ki so veličastno zaplapolale tudi na Triglavu v času osamosvojitve leta 1991, takrat še brez sedanjega grba na zastavi.

Slovenska trobojnica je kot zastava Slovencev in simbol slovenstva bila prvič razvita na Dunaju, kjer so jo razvili tamkajšnji slovenski študentje. V Ljubljani pa je zatem zaplapolala 7. Aprila 1848, na Wolfovi ulici. Izobesil jo je študent Lovro Toman, kot odziv na nemško zastavo, ki je bila izobešena na Ljubljanskem gradu.

Ob današnjem dnevu se spomnimo na vse, ki so se skozi zgodovino Slovenije tako ali drugače, s peresom ali z orožjem, borili za obstoj in suverenost našega naroda in naše države.

Srečen dan slovenske zastave vsem Slovencem in Slovenkam!

Avtor: A.S.

Zadnje novice