Resnica o preimenovanju Titove ceste v Radencih

Občina Radenci je nastala v poznem 19. stoletju, prvič pa se je začela omenjati leta 1860, ko je Karol F. Henn v teh krajih odkril mineralno vodo. Sčasoma je odkupil to zemljišče in začel črpati radensko kot zdravilno vodo.

V tridesetih letih 20. stoletja je radenska doživela nov preboj na trgu, ko je dr. Ante Šarić, ki se je priženil v družino Henn, začel s serijsko proizvodnjo radenske. Tako Henn kot Šarić sta začela spodbujati tudi naseljevanje tega kraja, nista pa dovolila, da bi gradili hiše na območju, kjer je izvir mineralne vode, saj sta ga želela tako zvarovati. Kmalu zatem je vihra druge svetovne vojne tragično zaznamovala občino in družino Šarić. Šarić je kot podjetnik sicer pomagal partizanom, a ga je to ob koncu vojne stalo življenja. V začetku leta 1945, ko je poslal zadnjo pošiljko pomoči partizanom na Pohorju, so jo prestregle nemške enote. Nekdo je izdal, da je pošiljko poslal Šarić, zaradi česar so ga 6. aprila 1945 ustrelili. Po koncu vojne pa so komunistične oblasti Šarića,  čeprav je pomagal partizanom, posmrtno obsodile na deset let zapora, zaradi česar so mu lahko odvzeli premoženje. S tem je bilo tudi konec tega, naj v Radencih ne bi gradili stanovanjskih naselij. Začeli so torej graditi naselje Radenci. Danes ostaja Radenska glavno podjetje in simbol tega kraja.

Motiv preimenovanja je bila korist za občin

Čeprav so osrednji mediji župana Romana Leljaka omenjali predvsem v povezavi s preimenovanjem Titove ceste, Leljak opozarja, da je v svojem mandatu naredil tudi marsikaj drugega, in dodaja, da pri spremembi imena ni šlo za politične motive. Danes mora občina vrniti družini Šarić precej premoženja, ki ji je bilo odvzeto v prejšnji državi. Občinski svet se je leta 2020 pri urejanju stvari, ki so povezane z infrastrukturo, ukvarjal tudi z vprašanjem stanovanjskih blokov, zgrajenih na zemljišču, ki ga družina Šarić zahteva nazaj. Ker so se hoteli izogniti zamudnim postopkom na sodiščih, so hoteli tovrstna vprašanja rešiti neposredno z družino Šarić. Družino Henn-Šarić, ki zdaj živi v ZDA, so leta 2020 skupaj z veleposlanico ZDA povabili v Radence, da bi se dogovorili glede najbolj žgočih vprašanj, kamor spada tudi urejanje novih parkirnih mest. Nekatere stanovanjske hiše, ki stojijo na zemljišču, ki pripada Šarićem, namreč nimajo dovolj parkirnih prostorov. Prav na Titovi cesti stoji takšen stanovanjski blok. Župan je zato hotel prositi družino Šarić, da bi določen del zemljišča odstopila občini, del zemljišča pa je bila občina pripravljena odkupiti. Prav tako se je županu Leljaku zdelo smotrno in pravično, glede na to, da dr. Ante Šarić nima nikakršnega spomenika v Sloveniji, da bi se Titova cesta preimenovala v Cesto dr. Anteja Šarića. Ob tem župan poudarja, da so tudi mnoga druga slovenska mesta preimenovala ceste in ulice, ki so se imenovale po Titu. Tako bi Rudolf Šarić s svojo družino na obisku v Radencih slovesno odprl cesto, poimenovano po njegovem očetu. Župan je upal, da bi tako morda občina dobila tudi boljše pogoje z a reševanje že omenjenih vprašanj z družino. Poudarja, da je bil to glavni namen preimenovanja ceste in ni bil ideološko motiviran.

Povzročitelji težav novinarji osrednjih medijev

Prav tako nam je župan dejal, da so bili novinarji osrednjih medijev tisti, ki so zadevo ideološko in politično obarvali. Hkrati ni želel nihče od njih objaviti zgodbe o preimenovanju ceste, ki nam jo je zaupal župan. Zadeva zaradi posameznikov iz strank DeSUS in SD še vedno ostaja nerešena. Če bi se županov namen uresničil, bi občina danes laže dihala, verjetno pa bi bila tudi odškodnina, ki bi jo plačali neposredno družini Šarić, bistveno manjša, saj gre za premožne ljudi, ki nimajo finančnih potreb. Gre za veliko sramoto ne le za Radence, temveč tudi za Slovenijo, pravi župan Leljak. Družina Šarić pa po vseh teh zapletih najbrž ne bo nikoli obiskala Slovenije in kraja, ki je zacvetel s pomočjo njihovega prednika. Župan opozarja, da so za to najbolj krivi novinarji, ki so razpihovali žerjavico in dajali podporo tistim, ki so naredili iz muhe slona in problem, krivdo pa vali tudi na ustavno sodišče, ki se raje ukvarja z imenom neke ulice, na kateri živi 83 ljudi, kot z bolj žgočimi zadevami.

Razvoj občine Radenci

Radenci so se pod vodstvom novega župana začeli znova hitreje razvijati. Letos je občina vložila milijon evrov v ceste, hkrati pa gre za edino občino, ki bo v treh letih končala projekt javne razsvetljave celotne občine s samooskrbno razsvetljavo. Prav tako je bila zgrajena nova, 200 kvadratnih metrov velika telovadnica. Pomembna novost je tudi nova čistilna naprava, ki jo bodo v Sloveniji gradili Nemci, pri čemer bo graditev občino stala le 3,8 milijona evrov, čeprav stane tovrstna gradnja v Sloveniji približno osem milijonov evrov. Občini je to uspelo tako, da je odprla postopek na evropskem trgu in tako dobila izvajalca iz Hamburga. V Radencih se močno razvija tudi turizem. Prva sta začela graditi vile in kopališča prav dr. Šarić in Henn. Radenci so tako postali sinonim za turizem, žal pa so zaradi denacionalizacijskih postopkov po osamosvojitvi začeli zaostajati na tem področju. Zdaj ima v dolgoročnem načrtu razvoja občine prednost zdraviliški, klasični in športni turizem. Občina je prav tako zavezana bivanju v prijaznem okolju, zaradi česar v Radencih nikoli ne bo podjetniških in gospodarskih con. Pred kratkim je bilo v kraju zgrajenih tudi novih 33 stanovanj, gradijo jih pa še 132. V Radencih je tudi edino igrišče za minigolf v Sloveniji, ki je v skladu z evropskimi standardi.

Župan zadovoljen z vlado

Pri sodelovanju z vlado je župan Leljak zelo zadovoljen predvsem zato, ker so ministri in državni sekretarji odzivni. »Končno je omogočeno, da tudi župan lahko neposredno pokliče ministra. Mislim, da je to edina prava pot, da si župani in ministri izmenjujejo mnenja in poskušajo najti skupno pot,« nam je zaupal v pogovoru. Pod to vlado ni več nekakšnih mehkih projektov, temveč se dela konkretno tisto, kar ljudje potrebujejo. Po njegovem mnenju so prej preveč časa in  denarja vrgli stran za različne študije, saj pravi, da je treba graditi od temeljev, kar pomeni, da so najprej potrebni objekti, šele potem pridejo na vrsto študije o tem, kako jih predstaviti javnosti. Upa, da bo tako tudi v prihodnosti in da bodo ljudje na volitvah letos namesto »mainstream« novinarjem zaupali dobrim rezultatom vlade, ki jih vidijo na lastne oči. Občinam je bilo, kot pravi, pod to vlado namenjeno tudi več sredstev. Prav tako je župan mnenja, da bi morala država prek centra za socialno delo prevzeti tudi pomoč za socialno ogrožene, saj mora občina svoja sredstva posvetiti vsem prebivalcem, ne le socialno ogroženim. Ob tem je prepričan, da obstaja volja za tovrstne spremembe, ki bodo izboljšale življenje vseh.

Avtor: Andraž Grad

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice