Bo Slovenija zaradi Golobove vlade postala migrantski žep?

Italija je zaradi nezakonitih migracij razglasila izredno stanje, Avstrija pa podaljšala nadzor na mejah. Sloveniji grozi, da postane migrantski žep. Gre za posledice migrantske politike zdajšnje levoliberalne vlade.

Zaradi političnih in zgodovinskih okoliščin so bile množične migracije iz tretjega sveta, ki že več desetletji pestijo zahodnoevropske države, Sloveniji kot tudi Vzhodni Evropi bolj ali manj prihranjene. To se je začelo korenito spreminjati v času »migrantske krize« po letu 2015. Množične migracije, ki preplavljajo Veliko Britanijo, Francijo, Belgijo, Švedsko, Nemčijo, sedaj vse bolj postajajo resen problem tudi za nas, sploh v luči zdajšnje levoliberalne vlade, ki hoče očitno »dohiteti« omenjene države in v Slovenijo uvoziti čim več migrantov. Slovenija je v preteklosti doživljala predvsem migracije iz nekdanje Jugoslavije, danes pa se zdi, da vse večji problem predstavlja priseljevanje Albancev, predvsem s Kosova, ki jim je zdajšnja zunanja ministrica Tanja Fajon pred nekaj leti še kot evropska poslanka obljubila, da bo v evropskem parlamentu zagovarjala odpravo vizumov za Kosovo. Glede na to, da imamo vlado, v kateri je Fajonova dobila stolček zunanje ministrice, niti ni čudno, da pod Golobovo migrantsko politiko lahko postane naša podalpska domovina migrantski žep. To bo pomenilo, da se bomo poleg težav, ki jih prinašajo migranti s Kosova ali iz Bosne, morali soočati še s problematiko migracij iz Afrike, z Bližnjega vzhoda in iz Azije.

Zaskrbljivo stopnjevanje nezakonitih migracij

Že lani je Evropska agencija za varovanje mej Frontex opozarjala, da je zahodnobalkanska migrantska pot, ki vodi v Slovenijo, postala ena najbolj obljudenih poti ne le za migrante, temveč tudi za tihotapce. Kljub temu se je Golobova vlada ob prihodu na oblast odločila, da bo odstranila danes zelo potrebno varovalno ograjo na južni meji. Hkrati je bila ustanovljena posvetovalna skupina za oblikovanje migrantske politike, v kateri so se znašli tudi migrantoljubni nevladniki, smernice nove politike pa naj bi temeljile na danes tako opevanih »človekovih pravicah« in čim učinkovitejši in hitri azilni politiki. No, zdi se, da smo danes že priča prvim večjim posledicam usmeritev Golobove vlade na področju migracij. Nezakonite migracije so namreč močno poskočile že v drugi polovici prejšnjega leta, trend pa se nadaljuje tudi v tem letu. To sta opazili tudi naši sosedi Avstrija in Italija, ki se sami poskušata učinkoviteje spoprijemati s to problematiko. Že konec prejšnjega leta je bila situacija z nedovoljenimi prehodi meje nadvse zaskrbljiva. Decembra 2022 je bilo namreč kar 4.524 nedovoljenih prehodov državne meje, medtem ko jih je bilo leto poprej v istem času 885. Prejšnje leto je bilo podanih tudi kar 31.447 namer za prošnjo za mednarodno zaščito, kar je bilo 456,6 odstotka več kot v letu 2021, ko je bilo evidentiranih 5.650 namer. Seveda nezakoniti migranti večinoma izrazijo takšne namere, da jih ne bi vrnili v državo, iz katere so prišli, v primeru Slovenije torej na Hrvaško, zatem pa se skušajo postopoma pretihotapiti naprej v Avstrijo ali Italijo.

Število nedovoljenih prehodov tudi v tem letu narašča

Za letošnje leto so na voljo za zdaj le podatki do konca februarja, prav tako iz neznanih razlogov na spletni strani slovenske policije ni več objavljenih primerjalnih podatkov nedovoljenih prestopov meje, kot so objavljani za prejšnja leta, vendar pa lahko iz teh, ki so na voljo, vidimo, da je stanje še vedno precej skrb zbujajoče, saj je v prvih dveh mesecih tega leta bilo zabeleženih že 5.162 nedovoljenih vstopov v Slovenijo. Največkrat gre za migrante iz Afganistana, Maroka, Rusije in s Kube. Lani jih je bilo v istem času precej manj, in sicer 1.155. Če

je bila v lanskem letu najbolj obremenjena Policijska uprava Koper, so v tem letu za zdaj najbolj obremenjeni policisti Policijske uprave Novo mesto. Obravnavali so namreč 59,5 odstotka nezakonitih migrantov, medtem ko so jih primorski policisti obravnavali 30,8 odstotka. Letos je bilo prav tako v prvih dveh mesecih podanih kar 4.763 namer za prošnjo za mednarodno zaščito, medtem ko jih je bilo lani v istem času 841. Čeprav je letos število nedovoljenih oziroma nezakonitih prehodov migrantov precej višje kot prejšnje leto v istem obdobju, je lansko leto Slovenija tujim varnostnim organom izročila 215 tujcev, letos pa samo 59.

Bo Italija uvedla nadzor na meji s Slovenijo?

Kot smo že poročali, se tudi italijanska vlada pod vodstvom Giorgie Meloni sooča z močno povišanim številom nezakonitih migrantov. Potem ko je za velikonočni konec tedna na otok Lampedusa po podatkih italijanske obalne straže prispelo v več kot štiridesetih čolnih kar 2.000 migrantov čez Sredozemsko morje, je naša soseda zaradi povečanega števila migrantov razglasila izredno stanje po celotni državi. Begunsko taborišče na omenjenem otoku je sicer že tako prenatrpano, saj je v njem 1.800 migrantov, kar je štirikrat več od predvidenih zmogljivosti taborišča. Ob tem je namestnik italijanskega premierja ter minister za promet in infrastrukturo, vodja desne stranke Liga Matteo Salvini dejal, da se je treba s Slovenijo dogovoriti, da bo delala, »kar mora in kar je že počela v preteklosti«. Njegove besede so se nanašale na Furlanijo – Julijsko krajino, ki je vstopna točka za migrante na zahodnobalkanski migrantski poti. Mnenja je namreč, da bi morala Slovenija znova začeti sprejemati migrante, ki so nezakonito prečkali italijansko-slovensko mejo, o čemer naj bi obstajal tudi sporazum. V nasprotnem primeru bo Italija primorana znova uvesti nadzor na mejah s Slovenijo, kar seveda pomeni, da bo Slovenija prav res postala žep, v katerega se bodo stekale neskončne kolone migrantov. Če so mnogi upali, da bo Slovenija ostala le »prehodna« država za horde tujcev z Bližnjega vzhoda, iz Afrike in Azije, ne bo

več tako. Skupine migrantov, ki jih je opaziti, kako se potikajo po obmejnih krajih in skrbijo domačine, ne bodo imele iti kam drugam, kot da obtičijo v Sloveniji. Golobova vlada očitno ni zmožna ali pa ne želi ukrepati oziroma je s svojo politiko sama ustvarila tako situacijo, namesto da bi se učinkoviteje spopadla s to problematiko in korenito preprečevala migrantom vstop v Slovenijo. Vendar pa odstranjevanje ograj seveda ni pravi korak v to smer.

Več kot 8.500 nezakonitih migrantov v prvih treh mesecih

Slovenski minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je pred kratkim mudil na obisku v Rimu, kjer se je srečal z italijanskim kolegom, ministrom Matteom Piantedosijem. Med glavnimi temami obiska naj bi bile prav šestmesečne izredne razmere v Italiji in vprašanje nezakonitih migracij. Minister Poklukar je prepričan, da do tega, naj bi Italija zaprla meje, ne bo prišlo. Je pa osvetlil bolje tudi dejansko stanje o nezakonitih migracijah v Sloveniji, glede katerih so objavljeni podatki le za prva dva meseca tega leta. No, do konca marca ali v prvih treh mesecih leta 2023 naj bi bilo zabeleženih kar nekaj več kot 8.500 nezakonitih prehodov naših meja. Resnost zdajšnjega stanja pa lahko bolje razumemo, če primerjamo situacijo s prejšnjim letom, ko je bilo v istem obdobju 2.088 nedovoljenih prehodov. Trend stopnjevanja ilegalnih prehodov se je sicer začel stopnjevati lani aprila, vrhunec pa je dosegel oktobra 2022, ko so v enem mesecu zabeležili 6.040 ilegalnih prehodov. Poklukar je ob obisku Italije sicer zatrdil, naj bi Slovenija že sedaj upoštevala mednarodne sporazume in sprejemala vračanje migrantov iz Italije.

Avstrija podaljšala nadzor na mejah

Italija pa ni naša edina soseda, ki je zaskrbljena zaradi migracijske politike naše zdajšnje levoliberalne vlade. Avstrija je zaradi migrantske krize nadzor nad mejami znova uvedla leta 2015. Kljub

pričakovanjem Slovenije, da bo tega ukinila, je avstrijski notranji minister Gerhard Karner pred kratkim napovedal podaljšanje nadzora za šest mesecev. Ob tem je poudaril, da je to nujno, saj po njegovem mnenju nadzor zunanjih schengenskih meja ni ustrezen. Po njegovih besedah je treba nadaljevati z nadzorom na mejah s Slovenijo in Madžarsko zaradi stopnjevanja pritiska nezakonitih migracij. Upad števila nezakonitih migrantov v zadnjem času je pripisal prav temu, da Avstrija ta čas nadzira svoje meje. Poleg migracijskih trendov, s katerimi se sooča Italija, je Karner omenil tudi Slovenijo, ki se po njegovih besedah sooča kar s 300-odstotnim povečanjem nezakonitih migracij. Odločen je, da se bo Avstrija izognila nevzdržni situaciji, s katero se je zaradi množičnih migracij soočala v preteklosti, z nadzorom na mejah pa se bori tudi proti tihotapcem migrantov.

Protislovenska politika Golobove vlade

Medtem ko Avstrija in Italija sprejemata ukrepe za zajezitev nezakonitih migracij, se zdi, da Golobovo vlado bolj skrbijo pravice migrantov in mnenja levih nevladnikov, kot pa varnost slovenskih državljanov. Na to je opozoril tudi nekdanji generalni direktor policije Anton Olaj, ki je rekel, da gre za »protislovensko politiko« zdajšnje vlade, in dodal, da je poslabšanje varnosti njena pričakovana posledica. Če bo Slovenija zaradi odločitev vlade postala migrantski žep, lahko zares pričakujemo vse več varnostnih problemov, medtem ko bodo vse večje skupine migrantov životarile pri nas na račun davkoplačevalcev. Ob tem vlada napoveduje tudi politiko zaposlovanja tujcev, ki bo poenostavljala njihovo iskanje in opravljanje dela v Sloveniji, Slovence, ki si bodo drznili dvigniti glas proti njihovi demografski zamenjavi s prišleki, pa bo, kot kaže, preganjala zaradi sovražnega govora.

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Avtor: Andrej Sekulović

Zadnje novice