Ljudska legenda o gradu Vurberg

Slovenija ni le dežela naravnih lepot, temveč ima tudi bogato kulturno dediščino. Med drugim najdemo v naši domovini veliko gradov, ki so mnogokrat povezani, ne le z zgodovino, temveč tudi z ljudskimi izročili. Takšen je tudi grad Vurberg v občini Duplek, v kateri danes poteka v kraju Zgornja Korena regijsko srečanje članov in simpatizerjev Slovenske demokratske stranke, ki ga lahko spremljate TUKAJ

Grad Vurberg je danes le ruševina, ki stoji na griču nad Dravo. Vendar pa se je grad, ki je bil med 15. in 20. Stoletjem v lasti plemiške rodbine Herberstein, ohranil v ljudskih pripovedih tudi kot domovanje polbožanskega junaka lokalne mitologije, Kresnika. Kresnik je eden izmed junakov v legendah, v katerih se predkrščanska verovanja prepletajo s krščanstvom. Ena od pripovedk govori, da naj bi se Kresnik zaljubil v hčer kačje kraljice. Kot palček naj bi se pritihotapil v njen grad, zatem pa naj bi se spremenil v junaka in jo odpeljal. Razjarjen kačji kralj je za njim poslal kačjega zmaja, ki se je ovil okoli Vurberga, da ni mogel nihče ven. Vendar pa naj bi se na dan Svetega Jurija Kresnik vrnil, porazil zmaja in rešil ter oženil kraljično.

Zgodba nas seveda spominja na zgodbo o samem Svetem Juriju, ki ubije zmaja. Vendar pa naj bi v predkrščanskem slovenskem verovanju obstajal tudi bog svetlobe in sonca Kresnik, ki se prav tako bori s kačo. Tu lahko najdemo vzporednice z bolj razširjenima slovanskima bogovoma Perunom in Velesom. Perun se prav tako bori z Velesom, ki se spremeni v kačo. Samo ime Kresnik pa je povezano tudi s kresnimi ognji, ki izhajajo iz starih tradicij.

Zadnje novice