Viktor Orbán komentiral odločitev ustavnega sodišča na Madžarskem: »Madžari imajo po mnenju sodišča pravico do svoje domovine«

Lansko leto je Sodišče Evropske unije razsodilo, da Madžarska s pridržanjem migrantov v tako imenovanih tranzitnih conah na jugu države krši človekove pravice, torej da je tovrstno pridržanje nezakonito. Prav tako je Sodišče EU mnenja, da so madžarske oblasti dolžne za vsakega ilegalnega migranta začeti postopek za dodelitev azila, namesto da jih vračajo v varne države iz katerih so prišli na Madžarsko.

Vendar pa madžarska vlada ni sprejela odločitve Sodišča EU, temveč se je obrnila na madžarsko ustavno sodišče, ki je razsodilo v prid vlade. Madžarski premier Orbán je pred kratkim poudaril, da gre za »odločitev zgodovinskega pomena«. Po njegovih besedah je sodišče potrdilo, da mora vlada braniti identiteto države, četudi to ni v skladu z odločitvami Sodišča EU, da če Evropska unija ne izvaja učinkovito določenih skupnih pooblastil, jih lahko izvajajo samo madžarske oblasti, in da je ustavno sodišče mnenja, da je treba k vprašanju migracij in človeškega dostojanstva pristopati iz zornega kota avtohtonega prebivalstva.

Orbán je prav tako mnenja, da je s svojo odločitvijo ustavno sodišče postavilo v središče ljudstvo in človeško dostojanstvo, kar je danes precej redko pri odločitvah sodišč EU. Mednarodna sodišča naj bi pod pretvezo zaščite človeškega dostojanstva ubrala pot »progresivnih« družb Evrope. Madžarski premier opozarja, da je danes posameznik odtrgan od njegove nacionalne, jezikovne, kulturne in verske skupnosti, kot tudi od svoje družine. Mednarodna sodišča zanikajo, da so ravno te stvari velik del identitete posameznika in s tem tudi človeškega dostojanstva. Ne upoštevajo, da je te stvari treba braniti in ščititi. »Danes imamo le posameznike, ljudi brez značilnosti; živijo lahko kjerkoli, govorijo lahko katerikoli jezik in molijo k vsakemu bogu«, še dodaja Orbán.

Po njegovi oceni so tradicionalne skupnosti ostale brez kakršnekoli zaščite. Ne le, da je proti njim progresivna politika, temveč tudi sama zakonodaja. Tako Evropejci nimajo več nobene pravice, da bi odločali s kom hočejo živeti v svojih domovinah. Posledica tega v okviru temeljnih pravic je, da so Evropejci izgubili pravico do lastnih domovin, kulture, jezikov, družin in boga.

Vendar pa, po Orbánovih besedah zavzema ustavno sodišče na Madžarskem nasprotno stališče; v popolnosti obnavlja koncept človekovih pravic. Potrjuje, da mora država braniti identiteto državljanov, tudi če to ni v skladu s Sodiščem EU. Orbán dodaja, da se tradicionalno okolje madžarskega prebivalstva ne more spremeniti brez demokracije in državnega nadzora.

»Domovina je le tam, kjer se upoštevajo pravice ljudstva«, je ob odločitvi sodišča zapisal Orbán. Madžari imajo po mnenju ustavnega sodišča pravico do svoje domovine, zaključuje v svoji zadnji objavi Samizdata, kar je bilo nekoč ime za disidentske publikacije v času komunizma.

Avtor: A.S.

Zadnje novice