Velika zmaga Viktorja Orbána na madžarskih volitvah

Na madžarskih parlamentarnih volitvah, ki so potekale v nedeljo, 3. aprila, je prepričljivo zmagal dosedanji premier in vodja konservativne stranke Fidesz, Viktor Orbán.

Fidesz je namreč dobila 54 odstotkov glasov in s tem 135 od 199 sedežev v madžarskem parlamentu. Združena opozicija je osvojila le 35 odstotkov glasov, manj kot so napovedovale javnomnenjske ankete. Orbánov Fidesz bo tako imel v parlamentu dvotretjinsko večino, opozicija, ki jo vodi Peter Marki-Zay, pa naj bi osvojila 56 sedežev. V parlament pa se je uvrstila tudi nacionalistična desna stranka Moja domovina, ki je dobila po sedanjih podatkih sedem sedežev. Orbán je tako dobil svoj peti, in zaporedni četrti mandat.

Na isti dan je poleg volitev potekal na Madžarskem tudi referendum glede zakonodaje o zaščiti otrok, ki je sprožila nadaljnje spore med Budimpešto in Brusljem. Gre namreč za zakonodajo, ki prepoveduje uveljavljanje LGBT+ ideologije v šolah in vrtcih, ter njeno prisotnost v programih namenjenih za mladoletnike. Na referendumu so Madžari odločali o tem ali podpirajo teorijo spola v šolskih klopeh, promocijo spremembe spola med mladoletniki, nenadzorovano izpostavljanje otrok spolno občutljivim vsebinam, ki lahko vplivajo na njihov razvoj, in prikazovanje vsebine, ki vključuje spremembo spola, otrokom. Po poročanju tujih medijev naj bi bil referendum neveljaven, saj je bilo manj od 50 odstotkov glasov veljavnih, je pa velika večina volivcev na vsa štiri vprašanja odgovorila z ne, kar pomeni, da se je madžarski narod opredelil odločno proti uvajanju »sodobnih« LGBT+ ideologij v šole. Veljavnih je bilo 44 odstotkov glasov, od tega je 92 odstotkov volivcev glasovalo za zakonodajo in proti izpostavljanju mladoletnikov omenjenim spolnim ideologijam.

V svojem govoru po volitvah je Viktor Orbán dejal, da je njihova zmaga tako mogočna, da se jo lahko vidi iz lune, in dodal »vsekakor pa iz Bruslja«. Orbán se je zaradi svojih konservativnih stališč v zadnjih letih soočal z mnogimi obtožbami, da je njegova vladavina nedemokratična. Kljub temu, da bomo lahko te dni priča novim očitkom, češ da je šlo za manipulacijo glasov in podobno, je odločna zmaga Orbána, ki je trn v peti tako liberalnemu Bruslju, kot tudi mednarodnim financerjem levice, kakršen je George Soros, pokazala, da je Madžarska resnično demokratična država. Orbán je v svojem govoru ob zmagi pripomnil tudi, da je madžarska levica najslabša naložba Sorosa, “Denar, ki ste ga porabili za madžarsko levico je stran vržen denar«, je sporočil mednarodnim igralcem, ki financirajo levičarske nevladnike.

Na isti dan so potekale predsedniške volitve tudi v Srbiji, kjer je zmagali dosedanji predsednik Aleksandar Vučić, vodja Srbske napredne stranke.

Avtor: A.S.

Zadnje novice