V nemškem Kölnu bodo mujezini lahko pozivali k molitvi iz vrhov mošej

Sorazmerno z množičnim priseljevanjem iz bližnjevzhodnih držav, prihaja v Evropi do demografskih sprememb in islamizacije stare celine. Eden zadnjih primerov takšne islamizacije je odločitev nemškega mesta Köln, ki bo po novem dovolilo, da iz mošej k molitvi pozivajo mujezini.

V Kölnu je sicer kar 45 mošej, gre pa za prvo večje nemško mesto, ki je sprejelo tovrstno odločitev. Mujezini, gre za osebe katerih naloga je ravno pozivanje muslimanov k molitvi, in ki so izbrane tudi na podlagi svojega glasu, bodo tako iz minaretov vsak petek pet minut pozivali k molitvi. Mošeje bodo morale imeti za to posebno dovoljenje in osebo za stike z javnostjo, ki se bo odzivala na morebitna vprašanja in pritožbe.

Trenutno naj bi v Nemčiji živelo 5,5 milijonov muslimanov in stalo kar 3.000 mošej. Prvi klic mujezina je v Nemčiji odzvanjal in napovedoval »multikulturno« prihodnost Nemčije 1985 v Dürenu. Takrat je sodišče menda prvič odobrilo takšno prošnjo.

Od 5,5 milijonov muslimanov v Nemčiji, jih 120.000 živi v Kölnu, ki sicer šteje milijon prebivalcev. V tem mestu se nahaja tudi ena največjih muslimanskih skupnosti. Nemški muslimani so večinoma turškega porekla in kot tuja delovna sila prihajajo v Nemčijo že 60 let.

Avtor: A.S.

Zadnje novice