Trend, ki nas mora skrbeti: nemške katoliške župnije bodo blagoslavljale istospolne pare

Pred kratkim smo že pisali, da se precejšen del duhovnikov in celo škofov na območju Avstrije in Nemčije upira nedavni odločitvi Svetega sedeža, da blagoslovov za istospolne zveze ne bo. Zaradi tega so na nekaterih cerkvah v podporo istospolnim parom izobesili mavrične zastave.

Očitno je dokaj liberalno usmerjen nemški kler sedaj dokončno stopil na pot razkola. Odločili so se namreč, da bodo ne glede na odločitev Svetega sedeža kar po svoji lastni odločitvi takšne pare blagoslavljali. Kar seveda ne bo prvič – že pred dvema letoma je namreč spletna stran tednika Demokracija poročala o takšni praksi na avstrijskem Koroškem, kjer je razvpiti duhovnik zakramentalno poročil lezbični par (TUKAJ). Pustimo ob strani dejstvo, da takšna sklenitev zakonske zveze ni veljavna – a že tako dejanje vzbuja srh.

In za kaj gre? Portal americamagazine.org poroča, da se je v Nemčiji oblikovala iniciativa “Ljubezen zmaga”, s katero katoliški duhovniki po župnijah za ponedeljek, 10. maja, načrtujejo množično povabilo ljudem na dogodek, s katerim bodo proslavili, kot so zapisali, “raznolikost ljudi različnih življenjskih načrtov in ljubezenskih zgodb”, parom pa naj bi podelili božji blagoslov. Povabljeni so tudi istospolni pari. Burkhard Hose, duhovnik v Würzburgu, je tako celo izjavil, da je velikokrat blagoslavljal zgradbe in celo stroje za predelavo sladkorne pese – zakaj ne bi torej blagoslovil ljudi, ki gojijo med seboj ljubezen. S to izjavo je nedvomno prilil še več olja na ogenj, ki se je razplamtel ob nedavni objavi Svetega sedeža, da istospolnih parov ne bo blagoslavljal. Nekateri duhovniki so celo začeli zbirati podpise proti prej omenjeni odločitvi Svetega sedeža, eden od njih iz dežele Severno Porenje-Vestfalija je tako zbral že enajst tisoč podpisov, saj se ne strinja s tem, da ne bi smel blagoslavljati istospolne pare. Birgit Mock, podpredsednica Katoliške zveze žensk (KDFB), je po poročanju portala dejala: “Trenutna razprava bi lahko privedla do zgodovinskega koraka: pozitivnega spoštovanja odgovorno živete spolnosti v katoliški cerkvi v Nemčiji.”

Seveda pa škofje v Nemčiji glede tega niso enotni. Nemška škofovska konferenca na splošno ni naklonjena blagoslovu, vendar pa so nekateri škofje, čeprav tudi sami ne podpirajo tega, menda prisiljeni dovoliti zaradi vesti svojih pastoralnih sodelavcev. Škofje se namreč bojijo, da bi bili takšni blagoslovi nekakšna javna manifestacija cerkvenega priznanja istospolnih porok. V Hamburgu so nedavno te pare že blagoslavljali, 10. maja pa naj bi imeli blagoslov v približno 70 cerkvah. In zakaj ravno na ta dan? Po pravoslavnem koledarju naj bi takrat imel god biblijski očak Noe, s katerim je povezana tudi mavrica kot simbol zaveze. Mavrične zastave pa se dandanes uporabljajo kot simbol LGBT-aktivizma.

Se torej obeta nov razkol? Medtem ko je Sveti sedež predolgo časa gledal stran in ni ukrepal proti tem, ki so že pred leti obujali takšne ideje, pa so se težnje po tovrstnih reformah zelo okrepile. Zaskrbljen je celo avstralski kardinal George Pell, češ da je šel del Cerkve v Nemčiji v povsem napačno smer. A propos: kardinal Pell je tisti, ki so mu v zadnjih letih hoteli naložiti krivdo zaradi spolnih zlorab in ga celo zaprli, na koncu pa se je izkazalo, da je bil povsem nedolžen.

Avtor: G.B.

Tekst prvotno objavljen na portalu blagovest.si

Zadnje novice