Se bo na Portugalskem desnici uspelo prebiti med tri najmočnejše stranke?

Na Portugalskem se pripravljajo na predčasne volitve, ki so posledica tega, da ni bil potrjen proračun premierja Coste. Čeprav največ podpore uživajo socialisti, zaznavajo tudi vse večjo podporo nacionalkonservativnim silam. Volitve bodo odločilnega pomena tudi za soočanje s krizo kitajskega virusa.  

Tridesetega januarja bodo na Portugalskem potekale predčasne parlamentarne volitve. Portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa je v začetku lanskega novembra napovedal razpustitev parlamenta in sklical predčasne volitve. Razlog za to je bil, da parlament ni potrdil proračunskega načrta dosedanjega predsednika vlade iz vrst socialistov Antonia Coste. Predsednik Sousa je menil, da je bila zavrnitev proračuna odraz padajoče podpore vladi, zaradi česar se je odločil sklicati predčasne volitve. Parlament je zavrnil proračun konec lanskega oktobra, to pa je prvi primer takšne zavrnitve na Portugalskem od leta 1974. Socialist Antonio Costa naj bi bil izgubil podporo komunistov in stranke Levi blok, saj niso podprli proračuna, ker menijo, da vlada ni namenila dovolj sredstev za javne storitve. Socialistična stranka na čelu s Costo se je povzpela na oblast leta 2015, vendar pa se je kasneje Costa odmaknil od nekaterih strank, ki so mu prej namenjale svojo podporo.

Vzpon konservativne desnice

V portugalskem političnem prostoru ni bilo zaznati kakšne odločnejše desne stranke kar nekaj časa, vendar pa se je to spremenilo leta 2019, ko je André Ventura v aprilu ustanovil nacionalkonservativno stranko Chega, kar pomeni Dovolj, oktobra istega leta pa je bil na parlamentarnih izvoljen v parlament. Očitno je na Portugalskem zares primanjkovalo konservativne politične opcije, saj je Ventura, ki trdi, da je zagovornik malega človeka, na predsedniških volitvah januarja 2021 dosegel tretje mesto in 11,9 odstotka glasov. Na prihajajočih volitvah pa predsednik Chege André Ventura upa, da bo njegova stranka prejela vsaj 15 odstotkov glasov, saj bi s tem postala tretja najmočnejša stranka in nova politična sila v portugalskem parlamentu. »Borimo se za 15 odstotkov glasov na parlamentarnih volitvah, saj bi to pomenilo, da bomo lahko soodločali o sestavi prihodnje vlade, razen če Socialistična stranka prejme absolutno večino, vendar pa ne verjamem, da bo do tega prišlo,« je Ventura izjavil za portugalske medije. Če njegova stranka doseže zadani cilj, se bo borila, da postane edina resnična opozicija socialistični vladi, je še dodal. Chega je desna konservativna stranka, ki poudarja konservativni ideal Edmunda Burka, da je družba pogodba med mrtvimi, živimi in še nerojenimi. V središče družbe postavlja družino in se zavzema za varovanje in ohranitev portugalske kulturne dediščine in tradicij. Prav tako se zavzema za obnovitev družbene legitimnosti temeljnih stališč v ustanovah, med katere spadajo hierarhija, avtoriteta in red, ter hoče obnoviti ideal demokracije z nenehnim iskanjem ravnovesja med odprto družbo in zaprtimi institucijami. Poziva k strožji politiki glede množičnih migracij in podpira sodelovanje z drugimi evropskimi državami pri zagotavljanju nadzora na nacionalnih mejah, ki so temeljni del suverenosti vsake države glede vprašanja migracijske politike, ki se ne bi smela prenašati na nadnacionalne ustanove in mednarodna administrativna telesa.

Razkol na levici

Po podatkih anket, ki jih objavlja mednarodni mainstream medij Politico, za zdaj močno vodijo socialisti, ki bi po podatkih iz 10. januarja prejeli 37 odstotkov glasov. Kljub temu zaznavajo rahel upad, saj so imeli v novembru 39-odstotno podporo. Socialisti so bili sicer tudi do sedaj na oblasti na Portugalskem. Premier Antonio Costa je skupaj s svojo Socialistično stranko dolgo časa užival tudi podporo bolj skrajne levice, Komunistične partije in Levega bloka torej, vendar pa se je to šestletno razmerje grdo končalo, ko omenjeni stranki nista podprli njegovega proračuna. Tako se je končala njegova strategija, ki se je poslužujejo tudi druge evropske leve stranke – iskanje podpore pri skrajni levici. Razkol med levico pa je tudi razlog za predčasne volitve. Sicer so Portugalci precej pesimistični glede volitev, saj javnomnenjske ankete kažejo, da jih je 54 odstotkov mnenja, da predčasne volitve niso dobre za državo, več kot 68 odstotkov vprašanih pa meni, da ne bo nobena stranka dobila večine.

Kaj nam govorijo ankete

Za socialisti, ki so v vodstvu, je na drugem mestu liberalno-konservativna desnosredinska Socialdemokratska stranka, ki ima 31 odstotkov, saj se ji je od decembra 2021 dvignila podpora za en odstotek. Sledi levi blok s sedmimi odstotki, za njim pa sta Chega in koalicija Zelenih in Komunistične partije s šestimi odstotki. Sledijo še Liberalna iniciativa s petimi odstotki, stranka Ljudje – Živali – Narava s tremi odstotki ter krščansko-konservativna Ljudska stranka in ekosocialistična Livre, ki se jima napoveduje vsaki po en odstotek na volitvah. Obe največji stranki, Socialisti in liberalno-konservativni Socialni demokrati, sta deležni večje podpore kot na zadnjih volitvah leta 2019, s tem da je socialistom podpora zrasla za približno en odstotek, Socialnim demokratom pa za dobre tri odstotke. Bolj skrajno levi stranki Levi blok podpora upada, saj je imela na zadnjih volitvah 9,5 odstotka, sedaj pa je na sedmih odstotkih. Medtem komunisti in zeleni beležijo majhen upad, le 0,3 odstotka. Precejšen upad beleži tudi Ljudska stranka, ki ima le en odstotek, medtem ko je imela 2019 4,2 odstotka. Livre in stranka ljudi, živali in narave imata približno enako podporo, Liberalna iniciativa pa je z 1,3 odstotka prišla na 5 odstotkov. Prav tako je podpora precej zrastla nacionalkonservativni Chega, ki je imela kot novoustanovljena stranka leta 2019 le 1,3 odstotka, po anketah iz 10. januarja pa jih ima 6 odstotkov.

Politična kriza in COVID-19

Dosedanji socialistični premier Antonio Costa je rekel, da gre za najpomembnejše volitve na Portugalskem v zadnjih letih, saj se država pripravlja na porabo sredstev, ki jih je prejela od Evropske unije za pomoč gospodarstvu zaradi epidemije kitajskega virusa. Zaradi zdravstvene krize je tudi politična kriza, s katero se sooča Portugalska, težavnejša. Costa trdi, da je zavrnitev proračuna, ki so ga zavrnile leve in desne stranke, velika težava, saj je treba sredstva razdeliti med različne sektorje, tudi zdravstvenim službam, za katere je bilo v proračunu namenjenih 750 milijonov evrov. Predsednik države Marcelo Rebelo de Sousa pa je ob razglasitvi predčasnih volitev rekel, da je v takšnih časih treba rešitev iskati v demokraciji in brez strahu vrniti besedo ljudstvu. Politični analitiki opozarjajo, da predčasne parlamentarne volitve 30. januarja morda ne bodo same po sebi mogle rešiti zdajšnje politične situacije, saj verjetno nobena stranka ali koalicija ne bo zmožna doseči stabilne večine. To pa bo spodkopavalo sposobnost države, da stabilizira gospodarstvo z evropskimi sredstvi za okrevanje.

Avtor: Andrej Sekulović

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Zadnje novice